Wat is chiptuning?

Chiptuning bij chiptunig eXpert is het proces waarbij het motormanagement van de auto wordt geoptimaliseerd. Moderne auto’s beschikken allemaal over een Electronic Control Unit (ECU). Deze computer controleert en regelt de hoeveelheid brandstof er in de motor wordt ingespoten, wat het exacte ontstekingstijdstip is en bijvoorbeeld hoe hoog de turbodruk moet zijn. Deze parameters zijn door de fabrikant ruim binnen het limiet van de motor opgeslagen in de ECU van de auto. Dit betekent dat de computer de motor aanstuurt zonder dat het maximale bereik van de motor wordt gehaald. Fabrikanten kiezen voor deze methode zodat ze meerdere varianten aan vermogen kunnen aanbieden, uitdezelfde basis motor . Een voorbeeld hiervan is de 1.6tdi van VAG. Deze word geleverd in 75pk en 105pk. De motor is exact hetzelfde echter word deze anders afgeregeld door het motor management.

Er moet altijd opgelet worden of de transmissie dit wel aan kan. Namelijk niet in alle gevallen is de versnellingsbak hetzelfde waardoor er schade kan onstaan aan de versnellingsbak. Een goede tuner weet tot hoe ver hij kan gaan en hoe om tegaan met het verhogen van het koppel om de versnellingsbak te sparen!

Bij chiptuning wordt gekeken naar het specifieke model en uitvoering van de auto en worden de parameters van de programma’s van het motormanagement fijn getuned en kunnen er hogere waardes worden ingesteld. Hierdoor wordt het volle bereik van de motor benut, zonder dat er enig risico is op (onherstelbare) beschadigingen. Al deze aanpassingen worden door de data gelogt op onze vermogensbank.

Bereken Prestatie Winst

Bereken Prestatie Winst

Klik hier voor resultaten •

Chiptuning ecu

computer_chip4

Waarom Chiptuning?

Er zijn verschillende redenen te verzinnen om de software van uw auto te laten tunen. Ten eerste natuurlijk omdat u het volledige vermogen van uw huidige auto en motor wilt benutten. Chiptuning is echter ook het overwegen waard als u bezig bent met de aanschaf van een auto. Veel fabrikanten brengen namelijk verschillende vermogens varianten van een model op de markt, terwijl de fysieke motor zelf identiek is tussen deze modellen. Enkel door de software op de ECU aan te passen wordt dus het vermogen van deze auto’s eigenlijk kunstmatig lager of hoger gemaakt. U koopt dus niet een andere auto, maar een auto met andere software! In dit geval kan het verstandig zijn om een beetje onderzoek te doen naar het model, zodat u een goedkoper model aan kan schaffen bij de dealer die wij daarna voor u tunen tot het snellere model uit de serie!

Brandstof besparen

Het extra vermogen is natuurlijk altijd leuk, maar een goede tuning van chiptunig expert levert ook brandstof besparing op. Bij gelijkwaardige rijgedrag kan dit oplopen tot wel 20%! afhankelijk van het type auto & motor.

Een betere performance van uw motor na chiptuning

Een professionele chiptuner breekt als het ware het motormanagementsysteem open en zoekt vervolgens de grenzen van uw auto op. Vervolgens wordt vastgesteld met welke instellingen de auto beter zal presteren zonder dat er enig risico is voor de veiligheid en levensduur van de motor. Er zijn verschillende doelen bij een chiptuning; meer vermogen, de uitstoot beperken en brandstofbesparing. In sommige gevallen is het mogelijk om elk van deze drie doelen te behalen, maar dat is uiteraard afhankelijk van het model en type auto.

Neem contact met ons op

Bent u benieuwd wat chiptuning voor uw voertuig kan betekenen? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan. Wij informeren u graag meer over de mogelijkheden van chiptuning van uw (toekomstige) voertuig.

Chiptuning Expert

chiptuning expert